Hoe de toekomstbestendige technologie van Embrace AI-first is ontwikkeld

Softwarebedrijven beweren vaak dat ze “toekomstbestendige technologie” in huis hebben. Maar wat betekent dat eigenlijk? Wat er onder de motorkap van een softwareapplicatie draait, bepaalt immers in hoge mate de toekomstbestendigheid. Het probleem: het is zo lastig uit te leggen in “normale mensen taal”. In deze blog leggen we helder uiteen wat technische termen zoals multi-tenant SaaS en AI inhouden, geven we een inkijkje in de technische opbouw van Embrace en vergelijken we onze aanpak met die van andere leveranciers in Nederland.

Tegenwoordig draait bijna alles in Nederland in de cloud, en de meeste mensen hebben wel een idee wat dat betekent. AI is inmiddels ook een veelgebruikt modewoord, maar hoewel de toepassingen steeds duidelijker worden, blijven de onderliggende technieken en randvoorwaarden complex. Uit onderzoek van Evolve blijkt dat de mate van AI-innovatie in softwareapplicaties steeds belangrijker wordt. Om snel en effectief AI-functionaliteiten te ontwikkelen en te leveren, is het een belangrijke randvoorwaarde dat een applicatie gebaseerd is op een multi-tenant SaaS-model. Dit maakt het mogelijk dat datamodellen op schaal getraind worden en innovatie sneller verloopt. Wat dit precies inhoudt, leggen we verderop uit – maar eerst duiken we in de evolutie van de moderne cloudtechniek.

De evolutie van de cloud in vijf fasen

De evolutie van cloud-servers is verlopen van fysieke, standalone machines naar cloudgebaseerde, multi-tenant architecturen zoals SaaS. De belangrijkste fasen:

  1. Fysieke servers (On-Premise) - De Beginfase
    📅 Jaren '90
    🔹 Standalone fysieke servers werden in datacenters of op locatie beheerd.
    🔹 Applicaties draaiden op één server per klant, zonder het delen van middelen.
    🔹 Hoge kosten voor hardware, onderhoud en schaalbaarheid.
    🔎Gebruik: Eigen IT-infrastructuur, lokale databases en bedrijfsspecifieke applicaties
  2. Virtuele servers (Virtualisatie) - Efficiënter gebruik van hardware
    📅 Jaren 2000
    🔹 Virtualisatie (bijv. met VMware, Hyper-V) maakte het mogelijk om meerdere virtuele machines (VM’s) op één fysieke server te draaien.
    🔹 Verbeterde efficiëntie en isolatie tussen klanten.
    🔹 Beter schaalbaar, maar er was nog steeds veel beheer per server nodig.
    🔎 Gebruik: Datacenters voor middelgrote bedrijven, gehoste applicaties en webservers, en hybride IT-oplossingen.
  3. Dedicated Hosting & Single-Tenant Cloud – Opmaat naar SaaS
    📅 Jaren 2005 – 2020
    🔹 Cloudproviders (bijv. AWS, Azure) begonnen dedicated servers aan te bieden als beheerde infrastructuur.
    🔹 Single-Tenant Cloud: één klant per serveromgeving, maar gehost door een cloudprovider.
    🔹 Nog steeds hoge kosten per klant en beperkte schaalbaarheid.
    🔎 Gebruik: Enterprises met strenge compliance-eisen, gevoelige data-opslag (bijv. woningbouw, overheid) en legacy-applicaties. In dit tijdperk begon Embrace, en daarom hebben we lange tijd onze applicaties op deze manier aangeboden. Veel applicaties in Nederland hebben nog niet de transitie naar multi-tenant SaaS doorgemaakt – daar komen we later nog op terug.
  4. Multi-Tenant SaaS – Maximale efficiëntie & schaalbaarheid (nu)
    📅 Jaren 2015 – heden
    🔹 Meerdere klanten (tenants) delen dezelfde infrastructuur en applicaties.
    🔹 Automatische updates; er is geen klant-specifiek onderhoud nodig.
    🔹 AI en machine learning kunnen over alle tenants heen leren.
    🔹 Kosten dalen drastisch door het delen van resources.
    🔎 Gebruik: Microsoft 365, Google Workspace, Salesforce en tegenwoordig ook Nederlandse applicaties zoals Embrace en Plek.
  5. Serverless & Edge Computing – De Toekomst
    📅 2025 – toekomst
    🔹 Serverless computing (zoals AWS Lambda, Azure Functions) draait code zonder dat je een server beheert.
    🔹 Edge computing brengt de verwerking dichter bij de gebruiker voor realtime prestaties (bijv. IoT, 5G).
    🔹 Nog minder infrastructuurbeheer is nodig, zodat de volledige focus op AI en software-innovatie ligt.
    🔎 Gebruik: AI en machine learning, IoT en slimme apparaten, realtime dataverwerking. Dit is echt toekomstmuziek.
Evolution and revolution stages

Voordelen van multi-tenant SaaS

Mooi al die technische termen, maar wat heb ik hier als klant nou aan? We zetten de voordelen van multi-tenant SaaS op een rij:

  1. Voortdurende updates en innovatie
    • Nieuwe features en security-updates worden centraal uitgerold naar alle klanten, zonder dat zij zelf software hoeven te installeren of te beheren.
    • Hierdoor update het platform snel, waardoor je als klant geen omkijken hebt naar testen. Dit is een wezenlijk verschil ten opzichte van een vier-, zes- of achtwekelijkse releasecyclus.
    • AI-functionaliteiten (zoals ChatGPT) worden direct geïntegreerd en beschikbaar gesteld aan alle tenants.
  2. Schaalbaarheid en kostenefficiëntie
    • Door multi-tenancy kunnen middelen zoals computing power, opslag en AI-modellen optimaal benut worden.
    • Dit verlaagt de kosten per gebruiker en maakt het mogelijk om schaalbare services aan te bieden – van kleine woningcorporaties tot grote overheidsinstellingen.
    • Dit is ook de reden dat Embrace een concurrerende prijsstelling heeft ten opzichte van de Nederlandse concurrentie.
  3. Gedeelde infrastructuur, geïsoleerde data
    • Embrace draait volledig op Azure en maakt gebruik van een multi-tenant architectuur, waarbij klanten dezelfde onderliggende hardware en software delen.
    • Data van verschillende organisaties wordt strikt gescheiden via logische isolatie, zodat elke klant een eigen beveiligde omgeving heeft.
  4. Beheer en configuratie per tenant
    • Elke organisatie kan zijn eigen Embrace-omgeving beheren via de Portalen-bouwer, thema-editor en het CMS. Doordat Embrace gebruikmaakt van de modernste ontwikkeltalen en open-source software, is de software zeer flexibel (zie ook onze tech stack).
    • Beheerders kunnen instellingen aanpassen, zoals gebruikersrechten, beveiligingsbeleid en compliance-instellingen.

Benchmark: Social Intranet leveranciers in Nederland

Multi-tenant SaaS behoort tot de modernste fase van server-evolutie en is onderdeel van het grotere verhaal rondom cloud computing en SaaS-architecturen. In een IT-curriculum zou dit bijvoorbeeld vallen onder de thema’s "Cloud Computing", "SaaS-Architectuur" of "Cloud Infrastructure & DevOps". Deze termen hoef je niet per se te onthouden, maar voor onze mede-nerds is het vast interessant. :-)

Het vergt een enorme investering voor een softwareclub om de transitie naar een nieuwe fase te maken. Bij Embrace weten we daar alles van. Het kost veel tijd, geld en energie om de technische architectuur zo in te richten dat deze klaar is voor de toekomst. Een langetermijndoel dat voor onze klanten niet altijd direct tastbaar is. Nieuwe functionaliteiten, knoppen of designverbeteringen vallen direct op, terwijl wat er onder de motorkap draait vaak onopgemerkt blijft. Toch hebben we bewust de afweging tussen korte- en langetermijnbelangen gemaakt om klaar te zijn voor het AI-tijdperk. Tegenwoordig durven we wel te zeggen dat we "state of the art"-technologie hebben, waardoor we super snel kunnen doorontwikkelen en wekelijks updates kunnen uitrollen, zonder dat je als klant er iets van merkt.

Hoe zit dit in de rest van Nederland? Helaas kun je geen fasen overslaan. Wie moet de komende jaren deze pijn nog doorstaan (en dus flink investeren), en wie zit al in de tech-kopgroep? De mate van volwassenheid bepaalt hoe snel updates, nieuwe functionaliteiten en ontwikkelingen op het gebied van AI (later meer) mogelijk zijn.

Om dit concreet te maken, bekijken we de Nederlandse markt voor social intranet en digitale werkplekken. Microsoft SharePoint, Plek en Embrace zijn volledig multi-tenant SaaS. Hiermee hebben zij momenteel het hoogste niveau van toekomstbestendigheid bereikt. Oplossingen zoals A&M Impact, WinkWaves, IRIS Intranet en Pleio bevinden zich nog in fase 3. Dit betekent dat zij de komende jaren flink zullen moeten investeren in het vernieuwen van hun architectuur – en dat klanten niet direct profiteren van de technische vernieuwingen onder de motorkap

Niveau van toekomstbestendigheid

AI innovatie mogelijk met multi-tenant SaaS

Voor een softwarebedrijf dat AI-innovatie wil versnellen, is het van groot belang een multi-tenant SaaS-model te hanteren. Multi-tenant SaaS versnelt AI-innovatie, verlaagt kosten en maakt continue verbeteringen mogelijk. Voor softwarebedrijven die AI breed willen uitrollen en snel willen opschalen, biedt dit model enorme voordelen:

  1. Schaalbare data en modeltraining
    • AI-modellen worden beter naarmate ze meer data verwerken. In een multi-tenant SaaS-oplossing kunnen geanonimiseerde en geaggregeerde data van meerdere klanten worden gebruikt om machine learning-modellen te verbeteren. Dit resulteert in snellere en effectievere AI-innovatie.
    • Voorbeeld: AI-gebaseerde chatbots of voorspellende analyses kunnen leren van gebruikersgedrag over meerdere klanten heen.
  2. Snellere AI-updates
    • In een single-tenant omgeving moet elke klant zijn eigen versie van AI-modellen beheren, wat leidt tot trage en inefficiënte updates.
    • In een multi-tenant SaaS-omgeving kunnen centrale AI-modellen continu worden geüpdatet, zodat alle klanten direct profiteren van de verbeteringen
  3. Efficiënter gebruik van middelen
    • AI-modellen vereisen veel rekenkracht. Multi-tenancy zorgt ervoor dat resources tussen klanten worden gedeeld, waardoor GPU’s en cloud-servers efficiënter benut kunnen worden.
    • Dit verlaagt de kosten en maakt realtime AI-functionaliteiten (zoals beeldherkenning of voorspellende analyses) toegankelijker voor een breder publiek.
  4. Automatische AI-monitoring en beheer
    • AI vereist doorlopende monitoring en optimalisatie om bias, drift en prestaties bij te sturen.
    • Multi-tenant SaaS biedt de mogelijkheid voor centrale AI-monitoring, waardoor problemen sneller worden gedetecteerd en opgelost, zonder dat individuele klanten zich zorgen hoeven te maken over AI-onderhoud.
  5. Snellere innovatie
    • Een SaaS-platform met multi-tenancy maakt het mogelijk AI als een service aan te bieden. Dit schaalvoordeel kan voor aanzienlijke kostenbesparingen zorgen.
    • Bij Embrace streven we ernaar AI mensvriendelijk aan te bieden: in plaats van een “prompt” te schrijven, bieden we een begrijpelijke knop om acties uit te voeren. Dit verlaagt de adoptiedrempel voor AI-gebruik binnen overheden, woningbouwcorporaties en de zorg.
    • Zie hier een overzicht van onze AI-functionaliteiten
  6. Compliance, security en AI governance
    • AI-compliance (zoals AVG/GDPR) is eenvoudiger te beheren wanneer alle klanten binnen een gestandaardiseerde SaaS-omgeving werken.
    • We maken gebruik van Microsoft Azure-technologie, die voldoet aan strikte beveiligingsnormen, waaronder dataversleuteling en ISO-certificeringen.

Embrace onder de motorkap: Tech Stack

Onze basis is Microsoft Azure, aangevuld met een reeks Microsoft 365-producten en -services. In enkele gevallen maken we uitzonderingen wanneer de markt betere of goedkopere alternatieven biedt.

Ons fundament is dus Azure. Hier hosten wij ons multi-tenant platform. Onze producten zijn opgedeeld in kleinere services die we hosten met Azure Kubernetes Services. Hierdoor zijn we schaalbaar, betrouwbaar en kunnen we razendsnel wijzigingen doorvoeren. Klantomgevingen kunnen we met een muisklik aanmaken met behulp van Terraform.

Onze eigen producten zijn ontwikkeld in .NET Core, NodeJS of Java. Deze vullen we aan met krachtige cloud-applicaties, zoals Microsoft DataFactory, PowerBI en PowerAutomate. Verder maken we gebruik van robuuste best-of-breed toepassingen zoals de Elastic Stack, Squidex en KeyCloak.

Alle data en logica uit onze software komt samen in een Apollo/GraphQL-gateway. Daarboven bouwen we onze front-ends in React of React Native. Ontwikkelingen op het gebied van AI, zoals ChatGPT, realiseren we ook binnen Microsoft Azure.

Embrace onder de motorkap

Ben je benieuwd naar hoe Embrace er ‘boven’ de motorkap uitziet? Vraag dan gratis een demo aan en ontdek onze software in actie. Onze adviseurs laten je graag zien hoe het werkt!

Wil je Embrace liever van binnen bekijken? 

Meer weten over dit onderwerp?

Vraag het onze specialisten!
Rutger de Vries
Commercieel manager
Ingrid Vrieling
Accountmanager