Jan Slagter van Omroep MAX zei het al zo mooi: “Laten we er voor elkaar zijn, nu we niet met elkaar kunnen zijn”.
In amper twee weken tijd staat de wereld er ineens heel anders voor. De straten zijn leeg. De schappen niet veel voller. Het is eveneens een periode dat we worden overspoeld met informatie. Vaak betrouwbaar, soms ook niet. Via het nieuws, via de dagelijkse discussieprogramma’s en misschien nog wel het meest heftig: via de verschillende social media-kanalen. Zo veel informatie, in combinatie met sociale isolatie, kan best van invloed zijn op je gemoedstoestand.
Nu rijst bij ons de vraag: hoe kunnen wij technologie gebruiken om weer met elkaar in contact te komen? Mensen met elkaar verbinden in een tijd dat er een groeiende behoefte is aan sociaal contact.
Sinds afgelopen vrijdag werken de meeste mensen van Embrace vanuit huis. Met ons eigen product Embrace Workspace (sociaal intranet) en met de mogelijkheden die software als Office 365 ons biedt is dit technisch in ieder geval heel goed te doen. Wat is er zoal technisch mogelijk?
- Toegang tot bedrijfsdocumentatie via VPN-verbinding
- Overleggen en samenwerken binnen groepen op het intranet
- Belangrijk nieuws delen of zelfs vastzetten op de startpagina van het intranet
- Videobellen via Teams, Skype of Hangouts
- Samenwerken in documenten, via groepen of met behulp van Office 365
- Vragen stellen op jouw startpagina van het intranet of binnen groepen
Maar dat het technisch mogelijk is, is één ding, het sociale aspect is een niet te onderschatten tweede. Na krap een week thuiswerken wordt al snel duidelijk hoe belangrijk de gesprekken bij de koffieautomaat-, tijdens vergaderingen (“Deze meeting had een e-mail moeten zijn”)- en tijdens de gezamenlijke lunch eigenlijk zijn.
Je merkt gedurende deze eerste quarantaine-week dat iedereen steeds meer uitkijkt naar een videocall met collega’s. Natuurlijk worden werkgerelateerde zaken besproken, maar voor, na en tijdens deze gesprekken is er ook ruim aandacht voor andere, meer luchtige onderwerpen. Waar collega’s onderling dit soort onderwerpen makkelijk aansnijden, is het van belang dat deze sociale interactie ook op het intranet op gang komt. Om dat te bereiken is er een belangrijke taak weggelegd voor de community-beheerders. Onderwerpen of vragen die hierbij kunnen helpen:
- Hoe gaat het met vrienden en familie?
- Zijn jullie nog buiten geweest?
- Hoe zorg jij dat je fit blijft?
- Heb je nog lunchtips of misschien een recept voor vanavond?
- Mogen wij ‘Joop de kat’ eindelijk eens ontmoeten?
- Wat kijk jij op Netflix?
- Welke Spotify-lijst moet ik bij het thuiswerken opzetten?
- Hoe houd jij de kinderen rustig?
- Of hoe zorg ik ervoor dat ze echt met school bezig gaan?
Fysiek afstand houden tot elkaar is op dit moment het beste wat we kunnen doen. Voor onszelf, maar vooral voor kwetsbare groepen. Help anderen waar het kan, maar vergeet ook zeker jezelf niet. Bel met collega’s, heb het even over andere zaken dan het werk, kortom: wees er voor elkaar.